Mijn favorieten

Het juiste huis vinden: de ervaring van de makelaar

HET JUISTE HUIS VINDEN

 

Het is woensdag 9 uur ‘s ochtends, aan tafel zit een stel dat op zoek is naar een koopwoning in Amsterdam. Net als de meeste mensen die een huis gaan kopen, zoeken ze niet zomaar in het wilde weg . Tijdens ons gesprek komen al hun voorkeuren en wensen ter spraken. We bespreken uitgebreid in welke buurten ze geïnteresseerd zijn, het type huis, wel of geen tuin, boven of beneden, rustig of juist levendig, en ga zo maar door. De buurten variëren van Oost tot West en zelfs Noord komt ter sprake. Aan het einde van het gesprek zijn we eruit: een benedenhuis met tuin of een heel huisje met karakter in Noord.

 

Maar na een aantal bezichtigingen aan huizen die voldoen aan alle criteria, merk ik steeds meer dat ze helemaal geen huis in noord willen of een tuin. Wat ze zoeken is het gemak van de stad maar met het rustige gevoel van het platteland. Na hen wat beter te leren kennen, denk ik dus het juiste huis voor dit stel gevonden te hebben. Ik stel hen een ruim bovenhuis voor dicht bij de Amstel, rustig, maar op loopafstand de stad. Geen vochtige tuin op het noorden maar wel een zonnig dakterras waar ze samen kunnen genieten van het grootse uitzicht over de Amstel.

 

Het is niet de locatie dat ze eerst in gedachten hadden, maar vanaf het moment dat ze hun eerste stap door de deur zetten voelt het gewoon goed! Een geslaagde zoektocht naar het perfecte huis want aan de Amstel hebben ze het inmiddels nog steeds naar hun zin.

 

Maar wat maakte nu de wending in onze zoektocht naar het ideale huis?

 

We zochten niet naar het perfecte huis, maar zochten het perfecte huis voor hen. Het bovenhuis heeft het karakter waar ze naar op zoek waren. Als makelaar is het belangrijk om kopers de tijd te laten nemen om te ontdekken wat ze verwachten van het leven in hun nieuwe huis. Een checklist is handig, maar marktkennis en persoonlijke benadering zorgen ervoor dat ze na een tiental jaren nog steeds van hun aankoop genieten. Uiteindelijk leunen klanten op jou, als makelaar, voor een van de belangrijkste uitgave die ze ooit doen.

Geschreven door: Otte van Apeldoorn, NVM makelaar en RT.